[dt_fancy_image image_id=”2078″ width=”1000″ height=”500″ css=”.vc_custom_1507656082475{padding-bottom: 60px !important;}”]

Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı Nedir?

Bilindiği üzere bir trafik kazası yaşanması durumunda kaza sonucunda hasar gören araçlar servise götürülerek onarımları yaptırılır. Bu onarım sırasında araçların kazadan kaynaklı tüm sorunları giderilmiş olur. Ancak onarıma rağmen araç artık kazalı olduğu için ikinci el araç statüsüne inmiş olmaktadır.

Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL’de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL’ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.

Bu durum aracın satılmasını zorlaştırır ve 2. El satış değerini düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır. Araç değer kaybı tazminatı ile, araç sahiplerinin, kusurlu olmadıkları hasarlar ile ilgili, bu mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Sahibi olduğunuz aracınız herhangi bir trafik kazasına karışmışsa aracınızda meydana gelen maddi hasarlar sigorta poliçelerinden karşılanmaktadır.

Ancak sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekte ancak aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.
Siz de uğradığınız trafik kazası sonucunda aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız “aracınızın değer kaybı tazminatını” karşı taraftan alma hakkınız bulunmaktadır. Bu tazminatın tutarı ise hasarın niteliği aracın yılı, kilometresi marka ve modeli kasko değerine göre değişik hesaplama kıstasları ile hesap edilmekte ve genellikle piyasadaki reel alım satım durumlarına uygunluk göstermektedir.

Aracınızın Değer Kaybını Alabilmeniz için Şartlar;

  1. Araçlarda km sınırı kaldırılmıştır.
  2. Kazada en az %25 haklı taraf olmalısınız. %100 kusurlu taraf aracının değer kaybını talep edemez.
  3. Değer kaybı başvurularının 2 yıllık zamanaşımı vardır ve bu süre içerisinde eğer başvuru yapılmazsa kazazede bu hakkını yitirir.
  4. Araç değer daha önceden kaza geçirdiği ve tamir gördüğü işlemlerin aynısını tekrar ederse araçta bir değer kaybı olmadığından değer kaybı alınamaz.
  5. Pert (Aracın ağır hasar alması ve kullanılamaz hale gelmesine denir ) araçlar değer kaybı alamazlar.
  6. Ağır hasar kayıtlı ( Herhangi bir kaza durumu sonucunda, ağır olarak çok sayıda bölgeden büyük ölçüde hasar alan araçlara, ağır hasar kaydı yapılır ) araçlar değer kaybı talebinde bulunamazlar.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]Bizler aracınızda kaza sonucunda oluşan değer kaybı ile ilgili bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti veriyoruz.[/dt_quote]

[dt_highlight color=”” text_color=”#000000″ bg_color=””]Adınıza kayıtlı araç geçmiş 2 yıl içerisinde trafik kazası geçirmişse ve aracınız bu kaza sebebi ile değer kaybına uğramışsa zararınızı tazmin etmek için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli![/dt_highlight]

Son 2 yıl içinde kaza sonucu aracınızın değer kaybettiğini düşünüyorsanız bize başvurun!

*1 iş günü içerisinde sizinle iletişime geçeceğiz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Kimden Tahsil Edilir?

Bilinenin aksine İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (KASKO) poliçelerine dayalı olarak değer kaybı talebinde bulunulamaz. Bu tazminat türü kasko poliçelerinin genelinde teminatına dahil değildir.
Araç değer kaybı taleplerinde sorumlular; Kusuruyla kaza oluşumuna sebebiyet veren karşı aracın ruhsat sahibi, Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik) poliçesini düzenleyen sigorta şirketi ve araç sürücüsü müteselsilen sorumludur.

Araçların hasar sebebi ile oluşan değer kaybı tazminatları sigorta poliçesi teminatı kapsamındadır. Bilinmesi gereken temel konu aracın değer kaybı karşı tarafın trafik sigortasından karşılanmaktadır. Bu işlemin sizin trafik poliçenize, prim hesabınıza etkisi olmaz.

Araç Değer Kaybı Tazminat Taleplerinde Zamanaşımı

Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yasal talep haklarınızı kullanabilirsiniz. Bu süreyi aşan araç değer kaybı tazminat taleplerinde, zamanaşımından dolayı talepte bulunulamayacaktır.

Scroll to Top